Home Blog Kesederhanaan Rasul Di Akhir Hayatnya

Kesederhanaan Rasul Di Akhir Hayatnya

by punggawa

Beberapa waktu ini saya suka mendengarkan sebuah nasyid dari tim nasyid jiran malaysia, yaitu lagu 7 dinar terakhir dari kumpulan nasyid soutul amal.

Lagu ini akhirnya mengusik saya, lagu tentang apa? apa hubungannya dengan rasul? langsung search dan akhirnya tahu makna lagu ini. berikut saya copas dari blog mereka.


Tujuh Dinar Terakhir

Tajuk : Tujuh Dinar Terakhir

Lirik  : Mohd Firdaus Sahiddin

Lagu  : Alfa Booty Kesuma

Bismillah.

Lagu ini secara ringkasnya mengisahkan tentang kisah sebelum kewafatan Rasulullah di mana terdapat  Tujuh Dinar yang mahu diinfaqkan Baginda sebelum bertemu Allah taala.

Semakin hampir detik kematian

Suratan taqdir takkan dilengahkan

Diri khuatir resah perasaan

Dinar terakhir masih tersimpan

Rangkap ini memberi lebih tumpuan kepada kegelisahan Rasulullah S.A.W. sebelum bertemu Allah. Baginda tidak mahu harta dunia yang tidak seberapa menjadi penghalangnya untuk menemui Kekasih Teragung-nya.

“Apakah jawapanku nanti

Pabila menghadap Tuhanku

Sedangkan tujuh Dinar ini

Masih ada di tanganku?”

 

Monolog ini sebenarnya merupakan ayat olahan daripada Dialog Rasulullah yang diriwayatkan melalui satu Hadis Riwayat Imam Ahmad daripada Sahl bin Sa’d yang bermaksud: “Apakah agaknya Dzon seorang Nabi Allah apabila dia menemui Allah dan ini (Dinar-dinar tersebut) masih ada padanya..”

Kisah ini terdapat dalam kitab Tobaqat Al-Kubra, Ibnu Saad, Juzuk 2,Mukasurat 239.

Akhirnya tujuh Dinar diagih

Barulah tenteram nurani

Menuju Kasih Tertinggi

Dunia bukan halangan

Rangkap ini pula merupakan olahan bebas penulis lirik mengenai ketenangan hati Rasulullah setelah mengetahui bahawa dinar-dinar tersebut telah diagihkan. Lalu baginda menantikan detik pertemuan dengan Allah,Kekasih Teragung baginda dalam penuh kerinduan, dan pastinya dunia tidak lagi menjadi penghalang.

  

Tujuh Dinar terakhir

Lambang kesederhanaan

Bukti keamanahan Rasulullah

Dia Pemimpin ulung

Dia Kekasih agung

Siapakah kita di mana berada

Rangkap ini merupakan rangkap inti bagi lagu ini di mana pengajaran tentang kesederhanaan dan sifat amanah Rasulullah ditekankan. Adakah mana-mana pemimpin atau sesiapa di dunia yang begitu amanah dan tetap sederhana hidupnya sedangkan kunci perbendaharaan dunia berada di tangannya?

Baginda boleh meminta apa sahaja daripada Allah dan pasti diperkenankan, namun di akhir hayat baginda hanya 7 Dinar yang ada di sisinya dan itu pun disedekahkan kepada mereka yang memerlukan. Allahu Akbar!

Maka persoalan “Siapakah kita? Di Mana berada?” menyentuh sudut ini… Mampukah kita mencontohi baginda Sollallahu ‘Alaihi wa Sallam?

“Ya Rasulullah,terlalu agung peribadimu,

Engkaulah qudwah, pimpinan dambaan Ummah..”

Monolog ini pula merupakan pengakuan dan pujian kepada Rasulullah kerana baginda telah menjadi teladan terbaik umat manusia sehingga akhir zaman. Terutamanya teladan baginda dalam kepemimpinan. Hanya kepimpinan yang seperti baginda mampu menyelamatkan rakyat daripada kezaliman dan penderitaan.

Baginda kekasih Allah

Di tangannya kunci khazanah (semesta)

(Namun) dunia bukan dambaannya

Cintanya ar-Rafiqul A’laa..

Rangkap terakhir ini merupakan rangkap penegasan. Penegasan bahawa matlamat hidup Rasulullah hanyalah keredaan dan kasih-sayang Allah. Hal ini dibuktikan melalui satu riwayat yang menyatakan bahawa baginda ditawarkan penangguhan ajal oleh Izrail A.S., baginda tetap memilih untuk bertemu Ar-Rafiqul A’la.

 

Allahumma Solli ‘ala Sayyidina Muhammad wa ‘ala Alihi wa Ashabihi Ajmain..

Sumber : http://shoutulamal.blogspot.co.id/2016/12/bicara-lirik-tujuh-dinar-terakhir-tajuk.html

You may also like

Leave a Comment